Elektro auti jeftiniji od benzinaca! Hoće li proizvodnja električnih auta doista biti jeftinija od proizvodnje klasičnih? Ovo su (prilično kratkoročna) predviđanja..

Pred koji dan američka istraživačka agencija Gartner iznijela je  saznanja u koja je teško vjerovati. Očekuje se da će do 2027. modeli na električni pogon biti još jeftiniji za proizvođače od usporedivih ICE modela.

Niža cijena baterija i niža cijena karoserije, ali 15 posto brendova će propasti!
 
 

Elektro auti jeftiniji od benzinaca! Hoće li proizvodnja električnih auta doista biti jeftinija od proizvodnje klasičnih? Ovo su (prilično kratkoročna) predviđanja.. BMW
25. 3. 2024

Ova američka tehnološko-istraživačka tvrtka tvrdi da će zbog intenzivnih inovacija cijena proizvodnje električnih modela do 2027. biti jednaka, možda i niža od klasičnih modela. To pravdaju brojnim prilagodbama - posebice konstrukcijom platforme po principu skateboarda, koja omogućuje vrlo fleksibilne nadogradnje.

Niža cijena baterija i niža cijena karoserije
 

Pritom ističu još niže cijene baterija i promjenu tehnologije proizvodnje. Ovdje ističu tzv. gigalitni princip (Gigapress) koji je do sada usvojilo malo proizvođača. Naravno, među njima je i Tesla. Ali radi se o odljevu cijelih dijelova platforme, primjerice cijelog stražnjeg dijela. Što znači da jedan lijevani komad može zamijeniti 30, 40 elemenata koji su se potom morali sastavljati, variti i lijepiti. Time se skraćuje vrijeme proizvodnje, snižavaju troškovi... Tesla se, primjerice, hvali da za model Y treba samo deset sati - što je tri puta manje od nekih europskih konkurenata. Istodobno, takav način rada ima i nedostataka u smislu teže prilagodljivosti, koji naravno ne otkrivaju ono najvažnije - ako uštede od svih ovih naslova, sami gigaliti mogu smanjiti troškove izrade tijela za 20 posto, prelijevaju se i na nižu konačnu cijenu, pišu u Automotive News Europe.

Gigalitje još nije u potpunosti prihvaćen
 

Mnogi proizvođači nisu odabrali ovu metodu iz tog razloga, uključujući većinu premium. Pri čemu bi teško bilo što reći o planiranom paritetu cijena za obje vrste pogona. U Mercedesu, šef Ola Kallenius jasno je dao do znanja da će proći godine i godine dok se modeli s baterijskim električnim i klasičnim pogonom ne počnu usporediti po cijeni, nakon što su planovi za potpunu elektrifikaciju marke pomaknuti.

 
15 posto brendova će propasti
 

Gartner također tvrdi da tržište električnih vozila ulazi u sljedeću fazu u kojoj će preživjeti samo najbolji. Predviđaju da će uvenuti čak 15 posto brendova osnovanih u posljednjih deset godina. S obzirom na probleme s kojima se susreću mnogi start-upovi u ovoj oblasti, to je sasvim logično (Lucid koji je smanjio prognoze za čak 90 posto, moćni Nio, Fisker koji koketira s Nissanom, Polestar čije su dionice drastično pale. ..) Automobili se više neće prodavati subvencijama, uštedama na punjenju i drugim pozitivnim poticajima – BEV automobili će morati biti prije svega izvrsni proizvodi, potpuno na razini onoga što kupci očekuju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.