Osamdeset mladih glazbenika uživalo i sviralo u Samoboru, a za njihove nastupe tražila se karta više

Samoborom i festivalom Youngmasterss odzvanjali su zvuci klarineta, klavira, violončela, violine, saksofona i gitare zahvaljujući učenicima i studentima glazbe, koji su se usavršavali pod vodstvom predavačkoga tima uglednih europskih glazbenika

Osamdeset mladih glazbenika uživalo i sviralo u Samoboru, a za njihove nastupe tražila se karta više Borut Černelić
31. 8. 2017

Sedmi festival Youngmasters u Samoboru svoj je vrhunac ostvario na Gala koncertu održanom 27. kolovoza u Župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru te tri dana kasnije u atriju Kavane Livadić, gdje je održan iznimno uspješan Concerto finale. Gotovo jednako tako uzbudljivo bilo je i kroza sve vrijeme trajanja ovoga sve priznatijeg i prihvaćenijeg okupljanja mladih glazbenika željnih novih spoznaja, koji je započeo još 19. kolovoza. Đaci i studenti, pedagozi i umjetnici, gitaristi, pijanisti, klarinetisti, violinisti, violončelisti i saksofonisti gotovo su puna dva tjedna usavršavali znanja i upijali savjete i poduku priznatih pedagoga i muzičara, poput Nataše Veljković (klavir), Tobiasa Stosieka (violončelo), Mihaela Paara (klarinet), Lovre Merčepa (saksofon), Maje Fleischman (violina) te gitarista Morane Pešutić, Lorenza Michelia, Tomislava Vukšića i Pedra Ribeira Rodriguesa. Samoborom su odzvanjali zvuci klarineta, klavira, violončela, violine, saksofona i gitare, zahvaljujući učenicima i studentima glazbe, koji su se usavršavali pod vodstvom predavačkoga tima uglednih europskih glazbenika. Koncept Festivala obuhvaćao je dva dijela: edukativni koji se ostvarivao kroz Ljetnu školu i festivalski na kojemu su polaznici Škole i njihovi predavači imali  priliku i nastupati na koncertima. Svi redom bili su odlično posjećeni, a za čak polovinu njih tražila se stolica više.
Festival Youngmasters je izrastao iz Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, a ostvario je poseban uzlet u 2015. i 2016. godini. Tih sezona Youngmasters su pohađali mladi glazbenici iz 20-tak zemalja. Kroza samo 11 dana održavanja priređeno je 15 koncerata klasične glazbe. Ni ove godine nije bilo ništa drukčije, na čak osam zaključnih koncerata nastupili su polaznici Ljetne škole i njihovi predavači.
Međunarodna nota festivala istaknuta je i u nazivlju koncerata, poput Le Concert du Matin, Tea Time Concert, Concertino Classico... Na njima je publika imala priliku čuti međunarodno priznate pedagoge i muzičare, a uspjeh nije izostao. Ovogodišnjih 80 polaznika Ljetne škole izvelo je osam koncerata na različitim lokacijama u Samoboru, a brojni su posjetitelji uživali u bogatu i raznoliku sadržaju.