Žetončićima je mjesto u cirkusu, a ne u politici - pospremimo ih tamo gdje im je mjesto i izađimo na izbore 17. travnja

ANDREA SPETTACOLARE vladao je "Il Grande Circo Parlamento" 8 godina! Je li odzvonilo ZEKANOVIĆIMA, HRELJAMA, PETIRKAMA, ČAČIĆIMA, HREBAKIMA, PUPOVCIMA, KAJTAZIJIMA, RADINIMA, ŠTROMARIMA, SUACHAMA, DUMBOVIĆIMA...

Bez ŽETONČIĆA Plenković nikad ne bi imao vlast u Saboru, a izvorno su "Bandićevi žetončići", preletači, prebjezi... omogućili VELIKOM ŽONGLERU da se poigrava s njima, a još više s građanima Hrvatske! Smrt za demokraciju su "razni zekanovići"!

Devijantna i izopačena politička ponašanja unazadila su našu demokraciju, a spretni žongleri vladaju apsolutističkom moći i imaju 100 % vlast, iako ih je biralo svega 17 %!

Sredinom prošlog desetljeća evidentirani su još razni prebjezi iz HNS-a, SDP-a i HSS-a – Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga, Ivica Mišić i Zdravko Ronko...

Žetončićima je mjesto u cirkusu, a ne u politici - pospremimo ih tamo gdje im je mjesto i izađimo na izbore 17. travnja Mario Jurjević / Start
11. 4. 2024

Napisao: Borut Černelić

Ilustracija: Mario Jurjević

Copyright: Start

Žetončiće je u politički prostor uveo Milan Bandić. Zagrebački gradonačelnik prvi je progovorio o saborskim prebjezima, odnosno jačanju kluba zastupnika njegove stranke koja je podržavala vladajuću većinu HDZ-a.

„Trenutno nas je 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu. No, o tome ćemo nakon Uskrsa“, poručio je Bandić na utemeljiteljskoj skupštini svoje stranke u Bjelovaru (Večernji list - https://www.vecernji.hr/vijesti/bandic-o-novim-prelascima-imam-jos-dva-tri-zetoncica-u-dzepu-1298919).

Sa saborske govornice, nekoliko dana kasnije, osudu te Bandićeve izjave tražila je Anka Mrak Taritaš, navodeći kako je nedopustivo da gradonačelnik najvećeg grada u zemlji saborske zastupnike nazove „žetončići“.

“Odgovornost u politici je nešto o čemu moramo svi razmisliti i svi jednoglasno to ‘žetončići’ trebamo osuditi jer to loše govori o politici političkim strankama i ovom saboru”, ustvrdila je Mrak Taritaš (24sata - https://www.24sata.hr/news/taritas-pozvala-zastupnike-da-osude-izjavu-o-zetoncicima-612672).

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru prije glasanja o GUP-u sada već davne 2016. godine ustvrdio je kako se ne boji za vladajuću većinu.

„Ne čine "Bandićevi žetončići’ parlamentarnu većinu. Ja ne znam tko su uopće ti ‘žetončići’ u njegovu klubu. Ja bih vas podsjetio da prije nego što je dio zastupnika iz HSS-a i SDP-a pristupio klubu Milana Bandića, mi smo imali većinu od 77 ruku u Saboru. Ti kolege zastupnice i zastupnici, koji su se naknadno pojavili, podebljali su na neki način klub Milana Bandića, a nije klub Milana Bandića spasio koaliciju, jer i bez njih imamo 77 ruku. Onim zastupnicima koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića i zastupnicima nacionalnih manjina i u klubu Milana Bandića imamo većinu. Kad bi se to troje zastupnika, koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića udaljilo od vladajuće većine, to je druga stvar, ali to nisu oni koje se u javnosti naziva ‘žetončićima’. Kad bi cijeli klub Milana Bandića otišao, onda u tom trenutku ne bismo imali vladajuću većinu“, ustvrdio je Bačić.

Tako je zapravo započela takozvana velika igra HDZ-a i posebice njegova ovovremnog umotvorca, sjajnog žonglera sitnižem koji upravo zahvaljujući prelatačima čvrsto drži vlast u oba svoja mandata. On je toliko usavršio žongliranje prebjezima, nezadovoljnicima, žetončićima iz drugih stranaka da njegov model naprosto nije i ne može opstati bez takozvanih "bandićevih žetončića" (nekdašnji gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je u Sabor ušao iz redova Čačićevih Reformista, Željko Lacković koji je mijenjao samog Milana Bandića.

U Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru tada je bilo 55 zastupnika. Kad se njima pribroji šest zastupnika iz Kluba HNS-a (uključujući nezavisne Tomislava Sauchu i Maria Habeka koji su napustili SDP), osam zastupnika manjina i četiri zastupnika iz Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a dolazimo do brojke 73. I razliku do 76 ruku Plenković i ekipa pronašli su baš u Dumboviću, Lackoviću, ali iz Bandićevog kluba otišli su i Ana Komparić Devčić, bivša SDP-ovka, koja ni kad je bila među „žetončićima“ nije uvijek glasala po volji vladajućih.

Tada je jo Bandić bio jako utjecajan i važan i nije se nikada znalo kako će se  opredijeliti preostali članovi njegova 365 Kluba. Kažmir Varda je t vrdio da nije žetončić, no radio je  “na Plenkovićevim projektima”.  Sredinom prošlog desetljeća evidentirani su još razni prebjezi iz HNS-a, SDP-a i HSS-a – Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga, Ivica Mišić i Zdravko Ronko...

No to je priča koja je više manje poznata, a pravo je pitanje hoće li veliki majstor kuhinje, svojevrsni spletkar i vrhunski žongler žetončićima i dalje moći vladati uz pomoć "zekanovića" Velika je vjerojatnost da se tako što opet dogodi, jer koliko pokazuje novija politička povijest, preletača, bezkičmenjaka, žetončića koji su okretali leđa svojoj stranci i biračima nikada nije nedostajalo. Na nama je 17. travnja da takve scenarije svedemo na najmanju moguću mjeru.

Stoga ako želite čistu politiku, bez preletavanja odlučite sami već sljedećeg tjedna.