Vozili smo: Dacia Duster - Ostaje pravi Duster, ali gubi nešto bitno

Ima još malo vremena do dolaska na naše tržište (vjerojatno u srpnju), ali nakon prvih iskustava za volanom mogu dići palac gore.

Još uvijek ima dovoljno terenskih sposobnosti u Dusteru da uvjeri terensku vožnju. Motori - razni, ali bez dizela.

Istodobno, hibridni pogon omogućio je ozbiljan pomak prema vožnji, jednostavnosti i ekološkoj suvremenosti. Ali mnogima će nakon dizela štucati...

Vozili smo: Dacia Duster - Ostaje pravi Duster, ali gubi nešto bitno Dacia
5. 5. 2024

Napisao: Matjaž Korošak

Upravo je Duster bio vjerojatno ključni model kojem su se mogli okrenuti pri renoviranju marke i brušenju vanjskog imidža. Zbog praktičnosti, popularnosti terenskih SUV-ova, izdržljivosti, dostupnosti i, naravno, ili čak iznad svega, pristojnog pogona na sva četiri kotača činjenica da je kompaktni model, koji je na mnogim tržištima predstavljao ulazak u SUV segment , bio hit, pokazuju i prodajne brojke - iz tvornice u Pitestiju od 2010. na ceste je izašlo više od 2,4 milijuna vozila!
 

Izgel je promijenjen do temelja

Bez obzira na moderan dizajn, a posebice novi dizajnerski jezik Dacije, koji je najjasnije izražen novim Dusterom, filozofija koja stoji iza njega ostaje ista ili barem slična: ponuditi što više automobila za najispravniju cijenu. NEMA više jeftinoće, nema više jeftinoće - s Dusterom žele još više pokazati novu orijentaciju brenda koji želi istaknuti svoju bliskost s prirodom, slobodnim vremenom ili provođenjem slobodnog vremena (i aktivnosti) u prirodi. Također uz mogućnost noćenja, za što je dobio tzv. paket za spavanje (više u nastavku).

David Durand, voditelj dizajna u Daciji, rekao je da su imali dosta izazova, no najviše je ponosan i sretan što su automobilu uspjeli uliti dovoljno robusnosti i osjećaja da je automobil stvarno veći nego što zapravo jest. I dalje su ostali na prilično kompaktnih 4,34 metra, ali Dacia se ovog puta nije morala osvrtati na poluiskorištenu Renaultovu tehnologiju, već je platforma moderna i fleksibilna CMF-B, koju koristi dosta aktualnih Renaultovih modela. - Alijansa Nissan - Mitusbishi su povezani čak i nosači kotača i ostala mehanika, no dizajneri su uspjeli dočarati nešto više prostora unutra, što se također brzo primijeti, au brojkama to znači 90 cm visine od sjedala do krova. i više od 20 cm prostora za koljena (30 posto više). Dobro, mjesta straga ima dovoljno, ali ćete pri ulasku morati malo više podići noge zbog istaknutog praga... A veći je i prtljažnik u koji stane čak 517 litara prtljage, što je zaista značajan broj u ovoj klasi (i 15 posto više od prolaznika).
 

Robusnost i izdržljivost i dalje su u prvom planu - čak iu kabini
 

To što je u kabini i dalje dosta robusne plastike ne čudi jer je namijenjena izdržljivosti i gruboj uporabi, iako je taj osjećaj uspješno razbijen u Joggeru s kožnom presvlakom. No, armaturna ploča je potpuno novo dizajnirana, dizajn je zanimljiv, nadograđen je ekranom od 7 inča ispred vozača i središnjim ekranom od 10,1 inča (osjetljivim na dodir), koji je okrenut 10 stupnjeva prema vozaču. Posebno digitalna instrumentna ploča ima potpuno novo grafičko sučelje, s jasnim, najvažnijim informacijama, one sa strane se mogu mijenjati. Naravno, središnji zaslon ovisi i o opremi, u osnovi će vozač samo umetnuti pametni telefon u poseban držač, koji će se spojiti s automobilom i ponuditi odgovarajuće aplikacije. Treba spomenuti i sjedala koja su udobnija, čvršća i bolje podupiru tijelo, možda malo više čvrstoće ne bi bilo suvišno.
 

 
Inače, Dacia se voli pohvaliti i praktičnim dodacima, kao što su posebni YouClip držači za torbice, držači, držači za telefon koji se mogu pričvrstiti na šest za to predviđenih mjesta. Dostupna su i četiri USB C utikača, a standard su praktične krovne saonice.
 

Motori - razni, ali bez dizela

Ponuda motora je iu smislu filozofije - taman i ekološki osviještena. Iako ćete sada uzalud tražiti dizelaše. Početni pogon predstavlja litreni trocilindrični ECO G 100 (74 kW/100 KS) s bivalentnim pogonom (UNP ili LPG), koji s plinskim spremnikom i benicn (50+) može prijeći čak 1400 km. 50 l). Ovo je još uvijek dostupno samo s pogonom na prednje kotače i ručnim mjenjačem.
 

Takozvani Sleep pack sastoji se od drvene konstrukcije za krevet, koja se jednostavno postavlja u kabinu s preklopljenim stražnjim sjedalima, kao i jastuka, te se dobiva krevet dimenzija 1,9x1,3 metra. Ispod njega se nalazi i skladišni prostor. Također uključuje jednostavne i učinkovite sjenila za prozore. Za učinkovitije kampiranje pomoći će i prtljažnik s 80 kg dinamičkog opterećenja koji se jednostavno montira na postojeće saonice.
 

Drugi u nizu je moderni 1,2-litreni trocilindraš s blagom hibridnom 48 V tehnologijom (96 kW/130 KS), gdje snažni startni alternator preko remena pomaže u radu trocilindraša, posebno tijekom ubrzanja i pokretanja. I štedi gorivo (nekih 10 posto manje). Ovo je motor(check) koji će biti najpopularniji i najtraženiji - i zato što je jedini dostupan s pogonom na sva četiri kotača. Ali samo s ručnim mjenjačem, nadasve je tih i uglađen, s dovoljno okretnog momenta već u okretajskom 'podrumu', iako pri ubrzavanju naravno neće lomiti vratove. I mjenjač je stvarno bolji od ostalih modela, ali ručica i dalje ne klizi između stupnjeva prijenosa baš mekano i glatko. S pogonom na četiri kotača tada dobiva još kraći prvi i drugi stupanj prijenosa (recimo, umjesto reduktora), gotovo centimetar veći razmak od tla (dovoljno ozbiljnih 21,7 cm), te okretni prekidač za upravljanje četirima kotačima. pogon i neke mjerače za lakše praćenje terenske vožnje (na središnjem ekranu, nagib, ...). A sa sustavom kamera vozač si itekako može pomoći u provjeri terena pod kotačima.

Na terenu je posve suveren

Naravno, terenom ide prilično uvjerljivo, unatoč izgledu pothranjenog bicikla. No omjer u mjenjaču i elegantan tijek krivulje momenta rješava mnogo toga, što je na poligonu djelovalo kao naizgled nepremostiva prepreka. I bez klasične blokade diferencijala dovukao se daleko i dovukao svuda, a upravljačkom elektronikom upravljaju programi vožnje. Kada je najrizičnije, moguće je jednostavno blokirati prijenos okretnog momenta 50:50 između prednje i stražnje osovine.

Hibridni pogon mu je kar nekako pisan na 'kožo'

Pa svojevrsni vrh ponude predstavlja full hybrid, odnosno Duster s hibridnim pogonom, koji je u srodstvu s Renaultovim Cliom (i Joggerom). Baza je 1,6-litreni četverocilindraš, na koji su pričvršćena još dva e-motora i mjenjač preko kojeg se usklađuju (sekvencijalni bez spojke), a tu je i baterija s 1,2 kWh. Snaga sustava iznosi 103 kW (140 KS) i čini se da je to pogon s kojim Duster oživljava, što mu je zaista pisano na zemljanu 'kožu'. Ponajviše zbog lagane i tihe vožnje, glatkog i istodobno odlučnog ubrzanja, dobrog balansa (ok, ok, malo više težine preko prednje osovine se stvarno osjeti) i male potrošnje. Na neravnoj španjolskoj seoskoj cesti  (s nekoliko milja brze autoceste) glatko je prošao s 4,8 litara. Naravno, blagi hibrid je pokazao malo više volje i entuzijazma u zavojima te više odlučnosti u ubrzavanju, ali...
 

S druge strane, valja reći i da se zbog promjena na upravljačkom servo mehanizmu, podvozju i čvršćim stabilizatorima Duster doima kao da se bori 'kod kuće' čak i na asfaltu, naginjanje karoserije je kontroliranije, okreće se s više volje... I to na generalno odraslijem, zrelijem i zaokruženijem autu. Naravno, tržište će i dalje najviše ovisiti o cijeni. Na zapadnim tržištima ulazna cijena je čak 20 tisuća kuna, no kako će biti kod nas? Kao što je rečeno - odgovor će morati pričekati do srpnja...