Draže joj je prezime prabake Hass, nego dede Tita! Maršalova praunuka otkrila zašto se odrekla prezimena Broz

Praunuka Josipa Broza Tita i kći redateljice Saše Broz i glumca Ranka Zidarića uspješna je scenografkinja.

Draže joj je prezime prabake Hass, nego dede Tita! Maršalova praunuka otkrila zašto se odrekla prezimena Broz Instagram/sasabroz
3. 5. 2024

Nedavno smo pisali o tome da je praunuka jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koja radi kao scenografkinja u zagrebačkom kazalištu lutaka, odlučila promijeniti prezime Zidarić, koje je pripadalo njezinoj prabaki i druga Titova žena, Mariborčanka Herta Haas.

S vođom bivše države bila je u braku od 1940. do 1943. Budući da je njezina odluka da promijeni prezime iznenadila mnoge, mlada umjetnica otkrila je zašto je to učinila. Nije to bio samo pokušaj da se malo distancira od slavnog oca i majke (zato nije ni odabrala prezime Broz), nego i želja da se prezime Haas nastavi:

“Prezime svoje prabake nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj, nego i iz poštovanja prema dvoje ljudi u obitelji za koje znam da im nevjerojatno puno znači da netko drugi nosi prezime Haas. Za mene ogromna promjena, jer većini samo Sari, s druge strane, i dalje nije teško otkriti čija sam - rekla je za Jutarnji list.

"Prije dvije godine rekla nam je da se želi riješiti tereta mog i Rankovog prezimena i da bi htjela uzeti prezime svoje prabake. Jer i Ranko i ja znamo kako je kad nosiš teret poznatog prezimenjaka, naime otac joj je glumac Krešimir Zidarić, podržali smo je u tome", komentirala je Saša Broz, koja je s Rankom Zidarić bila u braku od 1994. do 2000. godine. "Smatrali smo da je njezina odluka o promjeni došla sama po sebi i da ima smisla", dodala je.