IDS sigurno neće u koaliciju s HDZ-om, ostajemo vjerni našim liberalnim i centrističkim idejama

VIDEO - EKSKLUZIVNO! Valter Flego, europarlamentarac izjavio nam je u Strasbourgu kako ne postoji na najmanja šansa da dva IDS-ova zastupnika pomognu Plenkoviću sastaviti većinu.

Budućnost vidi isključivo u okrupnjavanju liberala i centrista, što su već i dokazali, jer upravo je on kandidat 12 takvih stranaka za novi mandat u Bruxellesu.

- Imamo savez 12 stranaka liberalnih ideja koje čak simboliziraju i 12 zvjezdica na zastavi Europske unije

IDS sigurno neće u koaliciju s HDZ-om, ostajemo vjerni našim liberalnim i centrističkim idejama Igor Stažić
3. 5. 2024

Valter Flego, europarlamentarac izjavio nam je u Strasbourgu kako ne postoji na najmanja šansa da dva IDS-ova zastupnika pomognu Plenkoviću sastaviti većinu, a budućnost vidi isključivo u okrupnjavanju liberala i centrista, što su već i dokazali, jer upravo je on kandidat 12 takvih stranaka za novi mandat u Bruxellesu, a o liberalnohj koaliciji kaže:

- Imamo savez 12 stranaka liberalnih ideja koje čak simboliziraju i 12 zvjezdica na zastavi Europske unije

 

Valter Flego dao nam je ekskluzivni intervju nakon zadnjeg zasjedanja trenutnog saziva Euro parlamenta u Strasbourgu. Iza njega je punih pet godina intenzivnog rada, a kako stvari stoje lako bi se moglo dogoditi da ovaj Istrijan ponovi svoj euro parlamentarni status, jer iza njega je stalo čak 12 različitih političkih stranaka sličnih političkih opredjeljenja. Jedan je od onih zastupnika koji se nije previše pojavljivao u javnosti, no rezultati koje je ostvario su fascinanti. Za njega mnogi tvrdi kako je poput prave radilice i kako puno meda daja, a malo zuji. Ostati će upamćem po rezoluciji o prometnim EU koridorima koja je usvojena baš na posljednjoj sjednici EU parlamenta u Francuskoj. iznimno je ponosan na rezoluciju EP-o o prometnim koridorima gdje je Hrvatska dobila potporu za nekoliko magistralnih pravaca, od onih u Istri preko pruge i auto ceste Ploče – Budimpešta, željezničke pruge Rijeka – Zagreb – Budimpešta, spoj Istarskog ipsilona s talijanskim auto cestama…

 

VALTER FLEGO: - Hajmo reći da su nam šanse sad izgledne. Imali smo ideju okupljanja i uspjeli smo! Imamo savez 12 stranaka liberalnih ideja koje čak simboliziraju i 12 zvjezdica na zastavi Europske unije. Želimo pokazati kako smo mi u političkom centru, u onom liberalnom na istim valnim duljinama, a kad tome pridodamo i izraziti regionalni pristup jasne su naše političke konture, naravno i poštivanjem naših nacionalnih zajednica.

 

START: - Lijepo Vas je bilo vidjeti u Hrvatskom saboru kad ste predavali kandidacijsku listu vašeg saveza za euro parlamentarne izbore koju Vi predvodite. Izgledate kao organizirana momčad koja zna što hoće, koja ima ciljeve… Što predstavljate zapravo i je li ta višegodišnja želja IDS-a da se hrvatska regionalizira na dobrom tragu?

 

VALTER FLEGO: - Točno tako! Puno mi ljudi prilazi i čestita na tome što smo uspjeli okupiti na jednom mjestu toliko malih, a važnih političkih subjekata. Vjerujem da kroz okupljanje liberalno centrističkih, a i regionalnih stranaka imamo budućnost. Bitno je to i za privlačenje EU sredstava, jer tako ćemo ih brže i učinkovitije realizirati. Lakše ćemo približiti našim ljudima i ove europske politike. Kroz Europu možemo realizirati najbolje naše brojne regionalne potrebe.

 

START: - Kao IDS puno toga ste napravili za Istri, ali sa snagom sjevera, zašto ne i Slavonije i Dalmacije u budućnosti zasigurno se regionalni interesi mogu braniti još jače. Mislite li da je put regionalizacije dobar za Hrvatsku?

 

VALTER FLEGO: - Da bi se to i dogodilo moramo igrati utakmicu i moramo biti momčad i naravno osvojiti mandat. Kao Istrijani samostalno bi teško mogli u Europarlament, ali sa Zagorcima, Međimurcima i svima onima kojima regije nisu strane mislim da ćemo i nadalje imati svog predstavnika u Bruxellesu. Ovo okupljanje već je rezultiralo sinergijom i mislim da toj ideji ne stoje prepreke na putu.

 

START: - Na prošlim ste izborima ušli u sklopu Amsterdamske koalicije i dobili ste približno 60.000 glasova, neki procjenjuju kako će zbog veće izlaznosti ovoga puta trebati najmanje 80.000, možda i 100.000 glasova. Može li to Vaša nova koalicija?

 

VALTER FLEGO: - Nemamo kristalnu kuglu, al' imamo jasne ciljeve, sjajne politike i savez iz snova. Pokušat ćemo u ovih mjesec dana kampanje motivirati ljude i približiti im sve vrijednosti koje zastupamo. Trudit ću se svim silama da ova sjajna opcija zaživi i u Europarlamentu.

 

START: - Koliko znamo sve do dan pred zaključivanje lista lomila su se koplje i bile su različite ideje o tome kako ćete na euro parlamentarne, a i na sve ostale izbore. Neki su htjeli samostalno, no prevladalo je ipak jedinstvo. Vi ste se zalagalo za ovo drugo i uspjeli. Smatrate li da je to pravi put?

 

VALTER FLEGO: - Naravno da nije bio lak put ujediniti tako puno različitih političkih subjekata. Pobijedio je na svu sreću razum na kraju. Jasno je da je cijela Hrvatska u ovom slučaju jedna izborna jedinica i jasno je da samo ujedinjeni možemo nešto konkretno ostvariti. Uspjeli smo i to nije samo pobjeda za euro parlamentarne izbore, već i za sve predstojeće politike. Treba znati kako smo svi mi zapravo jako slični i kako smo se našli zajedno na osnovu gotovo istovjetnih ciljeva i projekata. Mislim da je to poruka svima. Zajedništva i okrupnjavanja nikad dosta, jer to je najbolje i najefikasnije za realiziranje i hrvatskih, a ne samo regionalnih projekata.

 

START: - Kako sada stvari stoje, Vaši su izgledi bitno veći zbog ovog saveza i sad vam je već izgledan i novi petogodišnji mandat u EU. Gdje Vi vidite sebe?

 

VALTER FLEGO: - Naravno do bih volio nastaviti tu gdje sam stao. Pokušati ću još jednom dobiti povjerenja građana, jer dakako o njima sve ovisi. Trudio sam se i trudit ću se i u budućnosti zastupati naše interese na najbolji mogući način. Puno smo toga postigli.

 

START: - Vi ste zapravo jedan od onih koji malo priča, a rezultati su itekako vidljivi, zar ne?

 

VALTER FLEGO: - Baš tako, a iznimno sam ponosan na rezoluciju EP-o o prometnim koridorima gdje je Hrvatska dobila potporu za nekoliko magistralnih pravaca, od onih u istri preko pruge i auto ceste Ploče – Budimpešta, željezničke pruge Rijeka – Zagreb – Budimpešta, spoj Istarskog ipsilona s talijanskim auto cestama…

 

START: Puno se priča i o sastavljanju nove Hrvatske vlade. Hoćete li pomoći HDZ-u i dati im svoja dva važna glasa u Saboru?

 

VALTER FLEGO: - Nema ni najmanje šanse za tako što! Mi oduvijek podržavamo lijevi i centristički politički spektar i nema nikakvih razloga da tako ne bude i nadalje! Ova koalicija nas je okupila na ideji Euro parlamenta i naravno da neki od saveznika ne razmišljaju kao mi i naravno da je to njihovo pravo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.